Psychodietetyka, jak już sama nazwa wskazuje, nieodłącznie wiąże się z psychologią – nauką badającą mechanizmy oraz prawa rządzące ludzką psychiką i zachowaniami. W tym względzie pozwala ona na poznanie czynników, które leżą u podstaw rozmaitych problemów człowieka, w tym także natury żywieniowej.

Bardzo często zdarza się, że to, co jemy, uzależnione jest od naszej kondycji psychicznej – przeżywanych emocji, stresu, czynników docierających do nas z otoczenia, w którym żyjemy. Dotyczy to zwłaszcza sytuacji, gdy górę zaczynają brać uczucia negatywne, gdy dotykają nas doświadczenia stresogenne lub gdy po prostu jesteśmy zmęczeni – wtedy nierzadko przestajemy kontrolować się w tym, co jemy.

Jako psychodietetyk koncentruje się głównie na psychologicznych barierach stojących na drodze do prowadzenia zdrowego stylu życia przez pacjenta, czyli w szczególności nad wypracowaniem zdrowych nawyków, motywacją, zmianą niesprzyjających przekonań i zachowań, wzmacnianiem poczucia własnej skuteczności i wiary w sukces oraz regulacją emocji, dzięki której możliwa jest odpowiednia kontrola odżywiania.